Soczysta wołowina pieczona bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso płuczemy i osuszamy.
2. Z miodu, musztardy, wina, aceto balsamico, posiekanych 3 ząbków czosnku i 1 szalotki, żurawiny, 1 obranego i pokrojonego jabłka, tłuczonego pieprzu oraz estragonu przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mięso na 10 min.
3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki zalewamy gorącym bulionem warzywnym (0,5l), dodajemy po 0,5 łyżki majeranku i kminku, 2 ząbki czosnku i biały pieprz - mieszamy i całość przekładamy do rękawa pieczeniowego. Zamykamy szczelnie rękaw z obydwu stron i na górze robimy parę nakłuć szpilką do odparowania nadmiaru wody.
4. Mięso z marynatą przekładamy do drugiego rękawa i go nie nakłuwamy.
5. Obydwa rękawy umieszczamy w piekarniku (180°C) na blasze; mięso na 30 min; ziemniaki na 15 min.
6. Na parę minut przed końcem pieczenia nacinamy górę rękawa z mięsem, aby się zrumieniło.
7. W międzyczasie przygotowujemy surówkę z modrej kapusty. Kroimy kapustę na cienkie paski, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru, obrane i pokrojone jabłko oraz szalotkę. Skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny i mieszamy. Odkładamy do lodówki
8. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry i trzymamy w cieple.
9. Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie - mieszamy energicznie i po minucie sos jest gotowy.
10. Z drugiego worka wyjmujemy gotowe ziemniaki.
11. Na ogrzane talerze wykładamy mięso , ziemniaki, sos i surówkę.
12. Podajemy z czerwonym winem lub piwem.
Komentarze