5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startej skórki z cytryny albo kilka kropel aromatu do ciast
szczypta soli
Zielona masa:
1 l soku z zielonego banana (może być z dodatkiem innych owoców (np. jabłko, kiwi), ale musi mieć zielony kolor; poszukaj na półkach z butelkowanymi sokami dla dzieci)
3 duże (na 3/4 l mleka) opakowania budyniu śmietankowego
Biała masa:
500 g śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki agrestowej albo cytrynowej
3/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek biszkoptowych typu delicje
2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)
800 ml gorącej wody
Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.
Dodajemy żółtka, aromat i olej, delikatnie mieszamy łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy przez ok 25-30 minut aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry. UWAGA: Absolutnie nie otwieramy piekarnika, bo to, co wyrosło, natychmiast bezpowrotnie opadnie! Po upieczeniu nie odrywamy ciasta od papieru – zapobiegnie to rozpływaniu się po bokach wierzchniej warstwy galaretki.
Krok 2. Przygotowanie zielonej masy
W 1,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie. Zagotowujemy w garnku pozostały sok, dolewamy budyniową mieszankę i ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając.
Na ostudzony biszkopt wlewamy gorącą zieloną masę, wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie jedną obok drugiej układamy delicje.
Krok 3. Przygotowanie białej masy
1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę za pomocą miksera (nie za długo, żeby nie wyszło nam masło!), dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, nadal ubijamy. Wlewamy na ułożone na cieście delicje, odstawiamy do stężenia.
Krok 4. Przygotowanie wierzchniej, zielonej warstwy z galaretek
2 zielone galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną, jeszcze płynną galaretkę wylewamy na białą masę na cieście.
Ciasto Shrek trzymamy w chłodnym miejscu aż wierzchnia warstwa całkowicie stężeje, następnie kroimy i podajemy. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze