Drożdżowe świderki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać.
Do drożdży dodać trochę mleka, rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Smalec rozpuścić na małym ogniu.
Mąkę przesiać , dodać jajo, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól.
Troszkę wyrobić i dodać ciepły smalec.
Teraz bardzo dobrze wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia.
2.Ciasto dzielimy na porcje , wałkujemy w prostokąty, wycinamy paski
ok. 3 cm.
Paski posypujemy czarnuszką i serem, następnie skręcamy je według upodobania.
3.Paluszki układamy na blaszce i pieczemy w 180 C ok. 20 minut.
Porady
Paluszki smarujemy oliwą i lekko dociskamy czarnulkę i ser .
Komentarze