Słodko-pikantne skrzydełka które w takiej postaci uwielbia moja córcia,są dość ostre w zależności od czasu ile leżały w marynacie im dłużej tym bardziej pikantne
2 godz. 40 min
Składniki:
10-12 skrzydełek kurczaka
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 papryczka chili
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sól pieprz do smaku
Skrzydełka słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka kurczaka umyć pod bieżącą wodą osuszyć ułożyć w naczyniu.
Marynata:
Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sosem sojowym octem winnym-zamiast octu można użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny,wsypać przyprawy- słodką paprykę oraz imbir,papryczkę chili wydrążyć z nasionek posiekać drobniutko,wymieszać wszystko razem doprawić solą i pieprzem do smaku,tak przygotowaną marynatą natrzeć skrzydełka włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny potem piec w piekarniku do miękkości w temp 180*c.
Komentarze