Serowa terrina wiosenna z jajkiem

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu. Na wiosnę proponuję terrinę z delikatnego twarożku,, rzodkiewki, ogórka i zieleniny. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g białego sera śmietankowego, u mnie ricotta
    • 10 rzodkiewek
    • 1 średni ogórek wężowy
    • 1/2 żółtej papryki
    • kilka listków bazylii
    • pęczek szczypiorku
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki żelatyny
    • 5 jajek
    • roszponka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Serowa terrina wiosenna z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę.
    • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
    • Rzodkiewki, ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    • Szczypiorek i listki bazylii posiekać.
    • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem.
    • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki.
    • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać.
    • Połączyć żelatynę z masą serową.
    • Wyłożyć połowę sera do keksówki, na to położyć połówki jajek i przykryć resztą sera.
    • Zawinąć brzegi folii spożywczej i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    • Przed podaniem odwrócić formę, zdjąć formę i kroić na plastry.

Porady

Można użyć dowolnych, ulubionych świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować