Aromatyczna, mocno ziołowa dynia w pysznym sosie serowym.
Składniki:
700 g obranej dyni (miąższ)
5 ząbków czosnku
120 g żółtego sera (u mnie z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii)
4 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 i 1/3 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka ziół prowansalskich
pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
1.Czosnek posiekać, dynię pokroić w kostkę - smażyć chwilę na rozgrzanym oleju. Całość zalać 1 szklanką wody, dodać zioła prowansalskie i dusić pod przykryciem 10 min.
2.Ser żółty zetrzeć na tarce - dodać do podduszonej dyni. Wymieszać. Jogurt, mąkę i 1/3 szklanki wody dokładnie wymieszać - zalać dynię z serem. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Danie doprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną / solą.
Komentarze