Serowo-jagodowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżką octu. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukry. Powoli wlewamy żółtka i od tej pory mieszamy delikatnie łyzką, pomału dodajemy wymieszane mąki. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 * przez 30 min. Studzimy i dzielimy na trzy części.
2.Masa serowa:
Ser trzykrotnie zmielony wkładamy do rondla, dodajemy cukier,jajka, cukier waniliowy, masło i na wolnym ogniu gotujemy, często mieszając. Mąke i budyń rozrabiamy w ½ szkl. mleka, wlewamy do gotującej masy serowej. Stale mieszając gotujemy 10 minut na małym ogniu, w tym czasie masa powinna gęstnieć. 1/3 masy odlewamy, resztę mieszamy ze szklanka jagód i gotujemy 10 min na wolnym ogniu mieszając trzepaczką aby owoce puściły sok.
Komentarze