Serowo-jagodowy torcik

4.5 (148 ocen)

Pyszny, lekki torcik z jagodami i serem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    2/3 szkl cukru
    2/3 szkl maki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    Masa serowo- jagodowa
    1 kg twarogu
    3 jajka
    1 1/3 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    100 g masła lub margaryny
    1 budyń śmietankowy
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    ½ szkl. mleka
    1 ½ szkl. jagód
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Serowo-jagodowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżką octu. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukry. Powoli wlewamy żółtka i od tej pory mieszamy delikatnie łyzką, pomału dodajemy wymieszane mąki. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 * przez 30 min. Studzimy i dzielimy na trzy części.
  • 2. Masa serowa:
    Ser trzykrotnie zmielony wkładamy do rondla, dodajemy cukier,jajka, cukier waniliowy, masło i na wolnym ogniu gotujemy, często mieszając. Mąke i budyń rozrabiamy w ½ szkl. mleka, wlewamy do gotującej masy serowej. Stale mieszając gotujemy 10 minut na małym ogniu, w tym czasie masa powinna gęstnieć. 1/3 masy odlewamy, resztę mieszamy ze szklanka jagód i gotujemy 10 min na wolnym ogniu mieszając trzepaczką aby owoce puściły sok.
  • 3. Przekladamy biszkopty:biszkopt-masa jagodowa- biszkopt-masa jagodowa -biszkopt -masa biała (serowa)-na wierzch układamy pozostałą część jagód. Chłodzimy 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować