Seromak z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, cukier, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30min.
2.Przygotować masę makową. Cukier, masło i mleko zagotować, dodać mak i wymieszać. Zdjąć z pieca, przykryć garnek talerzem i pozostawić na 30min, aby mak napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3.Przygotować masę serową. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Dodać ser i budyń.
4.Tortownicę (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową oraz makową i pomiędzy dżem.
5.Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze