Seromak z dżemem

0 (0 ocen)

Pyszny sernik z makiem i dodatkiem dżemu. Polecam.

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    250g mąki pszennej
    125g masła lub margaryny
    60 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

    Masa makowa:

    100g zmielonego maku
    50g cukru
    50ml mleka
    25g masła lub margaryny

    Masa serowa:

    200g masła lub margaryny
    300g cukru
    3 jajka
    1kg twarogu z wiaderka
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    mały słoiczek gęstego, słodkiego ulubionego dżemu ( u mnie truskawkowo-jagodowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Desery Przetwory Dżemy

Seromak z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30min.
  • 2. Przygotować masę makową. Cukier, masło i mleko zagotować, dodać mak i wymieszać. Zdjąć z pieca, przykryć garnek talerzem i pozostawić na 30min, aby mak napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Przygotować masę serową. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Dodać ser i budyń.
  • 4. Tortownicę (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową oraz makową i pomiędzy dżem.
  • 5. Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować