Sernik z jabłkami na kakaowym spodzie z migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ser i jabłka to wyśmienite połączenie,ciasto wilgotne i lekko kwaskowate.

  • 60 min

Składniki:


  • twaróg 1 kg
    margaryna 100 gr
    jajka 8 szt
    cukier 1,5 szkl
    cukier waniliowy 2 łyżeczki
    budyń śmietankowy 1 szt
    rodzynki 100 g
    skórka z pomarańczy 1 szt
    mąka pszenna 200 gr
    kakao ciemne 2 łyżki
    cukier puder 60 gr
    jajko 1 szt
    margaryna 100 gr
    sól szczypta
    jabłka obrane 1 kg
    cynamon 3 łyżeczki
    cukier 4 łyżki
    migdały płatki 50 gr

Sernik z jabłkami na kakaowym spodzie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto;mąkę posiekać z zimną margaryną dodać jajko, cukier puder,kakao,sól i zagnieść ciasto.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie kruche ciasto.Nakłuć ciasto widelcem i włożyć na 1h do lodówki. Jabłka zetrzeć na cieniutkie plasterki podsmażyć na patelni do miękkości.Na koniec dodać cynamon i cukier,pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmielić dwukrotnie i dodać skórkę startą z pomarańczy.W naczyniu utrzeć do białości żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dodawać porcjami zmielony twaróg,zimną roztopioną margarynę,proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej.Na końcu dodać rodzynki oprószone mąką i przemieszać.Masę serową wyłożyć na kruchym cieście i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem .Po 40 min wyjąć na ser rozłożyć zimne jabłka i posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 25 min.Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić jeszcze na pół godziny.Blacha 36*24 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy