Sernik z suszonymi śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
Na dnie tortownicy zamknąć papier do wypieków.
Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na ciasto.
Na masie serowej poukładać śliwki suszone i lekko powciskać je w ser.
Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc trzeba tortownicę szczelnie owinąć aby woda nie dostała się do środka.
Tortownicę wstawić do naczynia z wodą, tak aby tortownica była zanurzona w wodzie do 3/4 wysokości.
Wstawić sernik do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec przez 1,5 godziny.
Ze składników ubić sztywną pianę którą należy wyłożyć na sernik na 15 minut przed końcem pieczenia.
Środek sernika jest jeszcze półpłynny.
Po upływie 1,5 godziny wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki.
Tak studzić sernik przez godzinę .
Powstanie wtedy charakterystyczna "rosa" na wierzchu sernika.
Po godzinie wyjąć sernik z piekarnika i do całkowitego ostudzenia pozostawić na blacie.
Najlepszy jednak jest po schłodzeniu całą noc w lodówce.
Porady
Może i on jest trochę czasochłonny ale zapewniam ze jest tego wart.
Komentarze