Sernik z suszonymi śliwkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sernik ten jest naprawdę godny polecenia. Jest aromatyczny z lekko chrupiąca skórka z ciasta.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:

    125 g margaryny
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżka cukru waniliowego
    Masa serowa:

    900 g sera dwukrotnie mielonego
    3 jaja
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy duży - Delecta
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka ciepłego mleka
    250 ml jogurtu pitnego suszona śliwka - JOGO
    200 g suszonej śliwki kalifornijskiej
    Składniki na bezę:

    3 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z suszonymi śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z suszonymi śliwkami i bezą 1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
    Na dnie tortownicy zamknąć papier do wypieków.
    Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na ciasto.
    Na masie serowej poukładać śliwki suszone i lekko powciskać je w ser.
    Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową.
    Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc trzeba tortownicę szczelnie owinąć aby woda nie dostała się do środka.
    Tortownicę wstawić do naczynia z wodą, tak aby tortownica była zanurzona w wodzie do 3/4 wysokości.
    Wstawić sernik do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec przez 1,5 godziny.
    Ze składników ubić sztywną pianę którą należy wyłożyć na sernik na 15 minut przed końcem pieczenia.
    Środek sernika jest jeszcze półpłynny.
    Po upływie 1,5 godziny wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki.
    Tak studzić sernik przez godzinę .
    Powstanie wtedy charakterystyczna "rosa" na wierzchu sernika.
    Po godzinie wyjąć sernik z piekarnika i do całkowitego ostudzenia pozostawić na blacie.
    Najlepszy jednak jest po schłodzeniu całą noc w lodówce.

Porady

Może i on jest trochę czasochłonny ale zapewniam ze jest tego wart.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować