sernik z polewą z białej czekolady obsypany żurawiną i nerkowcami

0 (0 ocen)

Puszysty kawałek nieba na talerzu, czyli delikatny sernik z nutą pomarańczy, wanilii oraz kardamonu.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego, tym razem użyłam z wiaderka firmy President
    6 jajek
    otarta skórka z jednej pomarańczy
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    ziarno kardamonu
    ziarna z laski wanilii
    250 g cukru pudru (w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy, można dać więcej)
    2 łyżki mąki kokosowej
    2-3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    szczypta soli

    polewa:
    200 g białej czekolady
    80 g orzechów nerkowca
    80 g suszonej żurawiny
    szczypta soli
    otarta skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z polewą z białej czekolady obsypany żurawiną i nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przekładamy do misy robota kuchennego dodajemy 200 g cukru, ziarna wanilii, kardamon i żółtka. Ucieramy, aż składniki połączą się i otrzymamy puszystą masę. Do masy dodajemy budynie, kaszkę orkiszową, mąkę kokosową i skórkę pomarańczową, ponownie mieszamy. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania usztywniamy pozostałym cukrem. Pianę delikatnie mieszamy łyżką drewnianą z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem. Po półtorej godziny sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone..
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Na koniec posypujemy żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować