Puszysty kawałek nieba na talerzu, czyli delikatny sernik z nutą pomarańczy, wanilii oraz kardamonu.
Składniki:
1 kg sera twarogowego, tym razem użyłam z wiaderka firmy President
6 jajek
otarta skórka z jednej pomarańczy
budyń waniliowy lub śmietankowy
ziarno kardamonu
ziarna z laski wanilii
250 g cukru pudru (w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy, można dać więcej)
2 łyżki mąki kokosowej
2-3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
szczypta soli
polewa:
200 g białej czekolady
80 g orzechów nerkowca
80 g suszonej żurawiny
szczypta soli
otarta skórka z pomarańczy
Sernik z polewą z białej czekolady obsypany żurawiną i nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przekładamy do misy robota kuchennego dodajemy 200 g cukru, ziarna wanilii, kardamon i żółtka. Ucieramy, aż składniki połączą się i otrzymamy puszystą masę. Do masy dodajemy budynie, kaszkę orkiszową, mąkę kokosową i skórkę pomarańczową, ponownie mieszamy. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania usztywniamy pozostałym cukrem. Pianę delikatnie mieszamy łyżką drewnianą z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem. Po półtorej godziny sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone..
2.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wierzch ciasta. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami. Na koniec posypujemy żurawiną.
Komentarze