Pyszny, lekko wilgotny sernik z owocami lata i kruszonką. Owoce można zmieniać, dlatego warto dodać ten przepis do ulubionych.
2 godz. 30 min
Składniki:
Na ciasto:
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g masła zimnego
80 g cukru waniliowego
2 łyżki zimnego mleka
Na masę serową:
1 kg sera twarogowego (U mnie Włoszczowa)
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
500 g owoców lata - jagody, maliny, truskawki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sernik z owocami lata i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier, mleko. Zagniatamy kruszonkę. Dzielimy na dwie równe części i schładzamy w lodówce przez godzinę.
2.Blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wysypujemy jedną część ciasta.
Kruszonkę pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni opcja pieca góra - dół.
3.Masa serowa:
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser, jajka, cukier, mąkę pszenną miksujemy dokładnie, ale krótko, żeby zbytni nie napowietrzać. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
4.Owoce umyte, odszypułkowane mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na masę serową.
5.Na wierzch trzemy pozostałą kruszonkę, bądź po prostu rozgniatamy ją dłońmi.
6.Całość pieczemy 70 minut w temperaturze 180 stopni opcja piecza góra dół.
Schładzamy w wyłączonym piekarniku.
Porady
Całość można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Komentarze