Sernik z owocami lata

4.5 (179 ocen)

Delikatny, puszysty sernik przygotowany na pełnoziarnistych herbatnikach z dużą ilością owoców lata.

Składniki:

  • Spód:
    ok 100g pełnoziarnistych herbatników
    50g masła

    Masa serowa:
    3 jajka
    100g masła
    100g cukru kryształu
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    400g białego sera
    1/2 op. budyniu waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Owoce:
    1 garść malin leśnych
    1 garść czerwonej porzeczki
    1 garść jagód leśnych
    1 garść borówek amerykańskich

    Cukier puder do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód okrągłej foremki o śr. 16cm i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
    Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 150st C.

    100g masła ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem. Dodajemy zmielony podwójnie ser biały, słodką śmietankę , proszek budyniowy i łyżką mąki ziemniaczanej. Ponownie ucieramy.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą serową. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

    Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy raz jeszcze świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować