Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest bezglutenowy
Sernik z orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ser, mleko skondensowane, mąkę i cukier waniliowy przełożyć do miksera i przemieszać na wolnych obrotach do połączenia się skaładników.
• Wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodawać następne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową.
• Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wlać masę serową.
• Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut.
2.Polewa orzechowa
• Miód wymieszać z cukrem waniliowym, podgrzać i dodać orzechy. Pogotować 2-3 minuty i wymieszać ze śmietanką.
• Sernik po godzinie wyjąć i wylać na wierzch masę orzechową.
• Pozostawić jeszcze w piekarniku na 10 minut.
• Wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu zdjąć z sernika obręcz tortownicy.
• Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc.
Polewa czekoladowa
• Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić ze śmietanką na parze.
• Udekorować sernik kleksami czekolady i połówkami orzechów.
Komentarze