Bardzo smaczny sernik z musem rabarbarowo-malinowym.Polecam:)
Składniki:
Składniki:
Na spód:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki ciemnego cukru (użyłam Natural molasses sugar)
1 jajko
100 gr margaryny Kasia
Na sernik:
800 gr sera półtłustego
100 gr sera kremowego (typu Philadelphia)
4 jajka
1 szklanka cukru plus cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej tortowej
150 ml śmietany kremówki (double cream)
Na mus:
4-6 łyżek soku malinowego
ok. 6 łodyg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki żelantyny
Sernik z musem rabarbarowo-malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą ,średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem,posypać bułką tartą.Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą,zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy.Piec przez ok.20-30 min w tem 180 C. Ser zemleć lub zmiksować w blenderze.Jajka ubić z cukrem,następnie połączyć z serem,dodać cukier waniliowy,śmietanę i na końcu mąkę.Wymieszać,wylać na upieczony spód .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzinę.Po upływie czasu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2.Rabarbar umyć,obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do rondelka,dodać cukier,sok malinowy (odrobinę wody w razie konieczności), gotować na malutkim ogniu do czasu aż rabarbar zmięknie.Zmiksować,wystudzić .żelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej wody.Dodać do musu. Całkowicie wystudzony mus wlać na sernik,dokładnie rozprowadzić,udekorować miętą.Mus całkowicie nie stężeje,przynajmniej u mnie tak się nie stało.Nie będzie jednak rozpływał się na boki:)
Porady
Żeby mus miał ładniejszy kolor można dodać barwnika spożywczego lub kolorowej żelantyny.
Komentarze