Nuta aromatu cytrynowego z dżemu unosiła się już w trakcie pieczenia.A degustacja to już była sama przyjemność.
Składniki:
200 g ciastek degistive
75 g masła
800 g sera wiaderkowego na sernik
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
3 duże jajka
2 łyżki gęstej śmietany
250 g dżemu z cukinii z nutą cytrynową
Sernik z musem z cukinii z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy w blenderze,dodajemy rozpuszczone masło i łyżką mieszamy.Masa powinna wyglądać jak mory piasek.Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.Masę z ciastek przekładamy na dno tortownicy,dokładnie dociskamy i wygładzamy,aby powstał spód.Chłodzimy w lodówce.
2.Do sera dodajemy cukier,budyń,śmietanę,cukier waniliowy i mieszamy.Dodajemy po jednym jajku i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru.Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy.Na to wykładamy dżem.Mój był dość gęstej konsystencji.
3.Sernik przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150'C.Na 10-15 minut przed końcem pieczenia,można zdjąć folię.Studzimy w wyłączonym piekarniku około 30 minut uchylając drzwiczki piekarnika.
Komentarze