Sernik z mascarpone z kokosem, wanilią i białym rumem

0 (0 ocen)

Delikatny i kremowy sernik na bazie mascarpone wykończony gorzką czekoladą i obficie posypany chrupiącymi płatkami kokosowymi.

Składniki:

  • proporcje na formę o średnicy 26 cm:

    500 g serka mascarpone
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    ziarna z laski wanilii
    50 ml białego rumu
    2 łyżki mąki kokosowej
    szczypta soli

    100 g gorzkiej czekolady
    50 g płatków kokosowych

    biszkopty do wyłożenia tortownicy

Sernik z mascarpone z kokosem, wanilią i białym rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy biszkoptami.

    Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z białkami wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem.

    Żółtka mieszamy z serkiem, ziarnami wanilii, rumem i mąką kokosową. Masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Masę wylewamy na warstwę biszkoptów. Pieczemy około godziny w 160-170 stopniach C. Po godzinie piecyk wyłączamy, ale ciasto zostawiamy w piecyku i pozwalamy mu ostygnąć.

    Wystudzone ciasto przekładamy na paterę i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy płatkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy