Sernik z masą makową

4.5 (147 ocen)

Połączenie kremowego, śmietankowego sernika z tradycyjną masą makową.

Składniki:

  • Ciasto:
    150g mąki pszennej
    80g masła
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    2 łyżki zimnej wody
    Masa serowa:
    500g sera białego półtłustego mielonego
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    50g masła
    60ml likieru Baileys
    800g masy makowej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Likiery

Sernik z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z masą makową 1. Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i palcami ucieramy aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
    Masa serowa: do miski wkładamy pokruszony ser biały, cukier, wbijamy żółtka i na wysokich obrotach miksujemy 5 minut. Następnie wlewamy roztopione i ostudzone masło, likier, wsypujemy budyń i miksujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy ubite 3 białka i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy w kształt koła i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy (21 cm). Nakłuwamy widelcem. Wykładamy masę makową a na nią wylewamy masę serową. Na wierzch tarkujemy drugą połowę ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Likier Masa makowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować