Sernik z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło i palcami ucieramy aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Masa serowa: do miski wkładamy pokruszony ser biały, cukier, wbijamy żółtka i na wysokich obrotach miksujemy 5 minut. Następnie wlewamy roztopione i ostudzone masło, likier, wsypujemy budyń i miksujemy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy ubite 3 białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy w kształt koła i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy (21 cm). Nakłuwamy widelcem. Wykładamy masę makową a na nią wylewamy masę serową. Na wierzch tarkujemy drugą połowę ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe.
Komentarze