Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami.

4.48 (151 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto wygląda efektownie i jest przepyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 gram masła
    5 żółtek
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)

    Masa serowa :
    500 g zmielonego sera (może być wiaderkowy)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (w proszku)
    1 jajko
    100 g masła roztopionego
    pół szklanki cukru pudru

    Masa makowo - kokosowa :
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka suchego maku
    100 g wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść składniki na ciasto. 1/3 część ciasta zamrozić, resztę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Na blaszkę o wymiarach 30x25 cm (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) wyłożyć rozwałkowane ciasto.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście.
  • 3. Składniki na masę serową zmiksować do połączenia składników. Wylać na brzoskwinie i wyrównać powierzchnię.
  • 4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ubić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Wylać na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić sernik i piec przez około 60 minut.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi maku można go zastąpić kokosem, i na odwrót.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować