Sernik z kuleczkami orzechowo-krówkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka pokrusz na pył w malakserze, lub wkładając do woreczka i rozdrabniając wałkiem. Połącz z roztopionym, ostudzonym masłem i wyłóż dno tortownicy (o śr.26 cm), posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Dociśnij i wstaw do lodówki.
2.Kuleczki orzechowe- krówkowe: do miski wsyp zmielone orzechy, ciastka, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dodaj cztery łyżki z masy kajmakowej z puszki i wymieszaj (masa będzie dość rzadka, ale klejąca). Wstaw w chłodne miejsce.
3.Żółtka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodawaj łyżkami ser, następnie proszek budyniowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki połącz i połowę wyłóż na spód ciasteczkowy. Następnie mokrymi dłońmi formuj kuleczki i poukładaj je na cieście. Na nie wyłóż pozostały ser, wyrównaj.
4.Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika na 70 minut. Początkowo piecz 20 minut w 180 st., po tym czasie zmniejsz temp.do 160 st. i piecz pozostałe 50 minut. Sernik studź przy otwartych drzwiczkach. Pozostałą masę kajmakową przełóż do garnuszka i podgrzej z mlekiem. Gorącą wylej na ostudzony sernik. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Smacznego!
Komentarze