Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jeden placek upiec osobno na złoty kolor. Drugi placek posmarować większą częścią konfitury i wylać masę serową. Piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wkładać partiami ser, rodzynki oraz mąkę z budyniem. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową mieszając delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
3.Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrami. Mąki wymieszać w odlanym mleku, roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
4.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić.
5.Przełożenie:
Na sernik wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć go ciastem kruchym posmarowanym od spodu pozostałą częścią konfitury. Na wierzch wyłożyć pozostały krem budyniowy. Całość polać polewą.
Komentarze