Jeden z moich ulubionych serników. Dzięki dodatkowi oleju jest soczysty i delikatny. Jego zaletą jest to, że nie opada, a pianka dodaje mu uroku.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
na masę serową:
1200 g sera na sernik (użyłam pół na pół wiaderkowego i swojskiego twarogu)
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 cukry waniliowe
skórka otarta z cytryny
łyżka soku z cytryny
na piankę:
2 opakowania kisielu truskawkowego
6 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Sernik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić nim blaszkę 25*34 cm wyłożoną papierem.
2.ser: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało. Ucierając dodawać po łyżce sera. Dodać skórkę i sok z cytryny, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylać na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175*C na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na ser piankę.
3.pianka:Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze pół godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze