sernik z kisielem

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z moich ulubionych serników. Dzięki dodatkowi oleju jest soczysty i delikatny. Jego zaletą jest to, że nie opada, a pianka dodaje mu uroku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    2 żółtka
    10 dag cukru pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    na masę serową:
    1200 g sera na sernik (użyłam pół na pół wiaderkowego i swojskiego twarogu)
    3/4 szklanki cukru
    6 żółtek
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 cukry waniliowe
    skórka otarta z cytryny
    łyżka soku z cytryny
    na piankę:
    2 opakowania kisielu truskawkowego
    6 białek
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kisiele

Sernik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić nim blaszkę 25*34 cm wyłożoną papierem.
  • 2. ser: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biało. Ucierając dodawać po łyżce sera. Dodać skórkę i sok z cytryny, olej i budynie rozrobione w mleku. Wylać na ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175*C na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć na ser piankę.
  • 3. pianka:Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze pół godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować