Sernik z kaszą jaglaną

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykły, pyszny i zdrowy sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. Ciężka warstwa serowo- jaglana i kakaowy spód wspaniale się ze sobą komponują.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    250 g mąki
    125 g masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    2 łyżki mleka

    Warstwa serowa:
    300 g białego sera
    200 ml kwaśnej śmietany 12 %
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    7-8 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
    1 łyżeczka cukru migdałowego lub zapach migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać margarynę, posiekać drobno nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kakao, jajko i mleko, wyrobić jednolite, gładkie ciasto. 1/4 ciasta odłożyć, będzie potrzebna do starcia na wierzch sernika (można wstawić do zamrażarki na czas pieczenia spodu). Resztę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Spód piec ok. 20 minut w 180°C.
  • 2. Ser, cukier, jajko, śmietanę i budyń krótko zmiksować. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, wymieszać tak, by nie było posklejanych grudek kaszy. Wyłożyć na podpieczony spód. Na warstwę serową zetrzeć resztę ciasta kakaowego. Piec ok. 45- 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować