Sernik z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać margarynę, posiekać drobno nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kakao, jajko i mleko, wyrobić jednolite, gładkie ciasto. 1/4 ciasta odłożyć, będzie potrzebna do starcia na wierzch sernika (można wstawić do zamrażarki na czas pieczenia spodu). Resztę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Spód piec ok. 20 minut w 180°C.
2.Ser, cukier, jajko, śmietanę i budyń krótko zmiksować. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, wymieszać tak, by nie było posklejanych grudek kaszy. Wyłożyć na podpieczony spód. Na warstwę serową zetrzeć resztę ciasta kakaowego. Piec ok. 45- 50 minut w 180°C.
Komentarze