Sernik z dynią i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy na gładką masę, dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, sernik wyjmujemy z piekarnika, smarujemy serkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu aż się utworzy karmel.
Porady
Sernik najlepiej po upieczeniu wstawić na kilka godzin do lodówki,wtedy lepiej się kroi.
Komentarze