Upiekłam sernik słodko-kwaskowy z dekoracją wielkanocną.Ciasto składa się z dwóch rodzajów mas i musu brzoskwiniowego.W smaku jest lekko cytrynowe z nutą wanilii i brzoskwini.
Sernik z dekoracją świąteczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki i płatki owsiane zmielić w blenderze lub młynku do kawy.Wymieszać z cukrem i kakaem i dodać olej i stopione masło.Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia zapinając go pod obręcz.W ten sposób łatwiej przesunąć spód na paterę.Ciastem herbatnikowym wylepić tortownicę i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.Po ostudzeniu lekko nasączyć resztką soku brzoskwiniowego,żeby spód nie jeździł po paterze i zapiąć obręcz (może być od tortownicy)
2.Brzoskwinie odcedzić i zmiksować na jednolitą masę.Szklankę soku brzoskwiniowego zagotować z jedną szklanką wody (razem 1/2 litra) i rozpuścić galaretki.Dodać zmiksowane brzoskwinie i część wlać do miseczki,a pozostałą masę wylać na 1 lub 2 korytka i wszystko zostawić do całkowitego skrzepnięcia w chłodnym miejscu.Wykroić foremką figurki wg swojego upodobania.Ja wykroiłam zajączki.
3.Żelatynę zalać 1/2 szklanką wrzątku i wstawić garnuszek do ciepłej wody,żeby się dobrze rozpuściła.Masę brzoskwiniową z miseczką wstawić na chwilę do gorącej wody i odwrócić na talerzyk.Można ręką później przekładać do foremki.Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem na gładką masę.Wsypać cukier puder,wlać sok z otartą skórką cytrynową i zmiksować mikserem.Ubić śmietanę,przemieszać łyżką z masą serową i zmiksować ,można na wyższych obrotach.Miksując wlewać letnią żelatynę.Część tej masy ok.2-3 cm wyłożyć na spód i na środek położyć brzoskwiniową kopułkę.Można też włożyć po bokach kawałki z wyciętych figurek.Wyłożyć resztę masy serowej i wyrównać.Całość musi dobrze zakrzepnąć w chłodnym miejscu.Po tym czasie odpinamy obręcz.Żelatynę (3 łyżeczki) rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy osobno ubitą śmietanę (250 ml).Masy lekko miksujemy ,ale dokładnie i dodajemy żelatynę jeszcze chwilę miksując na wolnych obrotach.Chwilę czekamy,aż masa jogurtowa trochę zgęstnieje.Niewielką ilością masy smarujemy boki i wierzch sernika i dekorujemy wg własnej inwencji.Wynosimy do chłodnego miejsca i po 3-4 godzinach możemy się delektować.
Komentarze