Sernik z czekoladą na spodzie brownies

4.46 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Mega czekoladowy sernik na spodzie brownies to ciasto dla miłośników serników, czekolady, ciast ciężkich i wilgotnych

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto brownies:
    115 g masła lub dobrej margaryny
    100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
    1 szkl. cukru
    2 duże jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
    115 g mąki pszennej

    Składniki na masę serową:
    750 g sera twarogowego, mielonego
    3 jajka
    2 białka
    1 szkl. śmietanki kremówki 30%
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
    100 g czekolady posiekanej lub drobinek czekoladowych

    Polewa czekoladowa:
    100 g czekolady gorzkiej, połamanej na kawałki
    50 g masła
    1 łyżka śmietanki
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Serniki Brownie Desery

Sernik z czekoladą na spodzie brownies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik na 180 st.C.
    Ciasto:
    Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując powoli wlewać czekoladową masę (może być ciepła) aż do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
    Ciasto wylać do tortownicy o wym. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez 25-30 minut.

    Masa serowa:
    Ser utrzeć z jajkami i białkami, dodać cukier i zmiksować. Dalej ucierając wlać śmietankę kremówkę, cukier waniliowy i zmiksować tylko do połączenia składników. Wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.
    Masę serową wylać na podpieczony spód brownies (może być ciepły), wyrównać i piec w kąpieli wodnej* w piekarniku nagrzanym do 130 st.C przez 1,5-2 godz, aż wierzch będzie ścięty. Wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej 3 godz. a najlepiej całą noc.

    polewa czekoladowa:
    Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą. Polać zimny sernik.

Porady

* pieczenie serników w kąpieli wodnej polega na ustawieniu poziom niżej żaroodpornego naczynia z wrzącą wodą. Dzięki niższej temperaturze, wydłużonemu pieczeniu i większej wilgotności sernik jest równy i nie pęka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować