Ser:
1 kg sera białego(ja użyłam gotowego w wiadereczku)
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
Sernik z brzoskwiniami i galaretką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (zmielony),utrzeć.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
2.Masę serową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.Upieczony wystudzić.
3.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia.Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki.
4.Na upieczonym serniku układamy pokrojone brzoskwinie,zalewamy tężejącą galaretką.Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze