Sernik z ananasem i migdałową kruszonką

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Sernik to moje ulubione ciasto dlatego piekę go w wielu wariantach - oto jeden z nich

  • 40 min

Składniki:

  • Spód:
    paczka krakersów (drobno pokruszyć)
    3 łyżki cukru
    1/3 kostki masła (stopić)
    łyżeczka cynamonu

    Masa serowa:
    1 puszka ananasa w kostkach
    kg zmielonego twarogu lub wiaderko sera na sernik
    6 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 kostki miękkiego masła

    Kruszonka:
    25 dag mąki
    10 dag masła
    10 dag cukru pudru
    mała paczka płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z ananasem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód: wymieszać pokruszone krakersy z resztą składników i wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm lub na blaszkę o wymiarach ok.25x30cm wyłożonych papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w 175 st.C. Ostudzić.
  • 2. Przygotować masę serową: ananasa osączyć z syropu. Żółtka ubić mikserem z masłem i cukrem, dodać ser, budyń i mąkę jeszcze chwilę ubijać aż masa będzie jednolita. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na podpieczonym spodzie, na wierzchu poukładać ananasy.
  • 3. Przygotować kruszonkę: Mąkę zagnieść z masłem i cukrem, dodać płatki migdałowe. Posypać kruszonką sernik, lekko docisnąć.

    Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec około 60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast ananasa można użyć brzoskwiń. Do kruszonki zamiast płatków migdałowych można dodać zmielone orzechy lub wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Święta

Podobne przepisy

4.26 (242 ocen)

image-1i2wd34

To może cię zainteresować