Sernik z ananasem i migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować spód: wymieszać pokruszone krakersy z resztą składników i wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm lub na blaszkę o wymiarach ok.25x30cm wyłożonych papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w 175 st.C. Ostudzić.
2.Przygotować masę serową: ananasa osączyć z syropu. Żółtka ubić mikserem z masłem i cukrem, dodać ser, budyń i mąkę jeszcze chwilę ubijać aż masa będzie jednolita. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na podpieczonym spodzie, na wierzchu poukładać ananasy.
3.Przygotować kruszonkę: Mąkę zagnieść z masłem i cukrem, dodać płatki migdałowe. Posypać kruszonką sernik, lekko docisnąć.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec około 60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Zamiast ananasa można użyć brzoskwiń. Do kruszonki zamiast płatków migdałowych można dodać zmielone orzechy lub wiórki kokosowe.
Komentarze