Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową

4.5 (190 ocen)

Aromatyczny sernik z żurawiną i skórką pomarańczową

Składniki:

  • twaróg mielony - 1 kg ( wiaderko)
    jajka - 7 szt
    cukier waniliowy - 1 opak
    cukier puder - 1 szkl
    kasza manna - 1,5 łyżki
    mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
    żurawina suszona -110 g
    tłuszcz do formy
    sól - 1 szczypta
    mąka do obsypania żurawiny
    cukier puder - 2 łyżki do obsypania
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 1. Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut do namoczenia.
  • 2. Następnie odsączyć żurawinę na cedzaku.
  • Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puch, dodać cukier puder i cukier waniliowy, dalej ucierać.
  • Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 4. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce twarogu z wiaderka, skórkę pomarańczową
  • Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 5. Wymieszać i dodać obtoczoną w mące żurawinę, dokładnie wymieszać.
  • Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.
  • Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 7. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę serową.
  • 8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 65 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a sernik pozostawić jeszcze przez 35 minut.
  • 9. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować