sernik z ziemniakami (niezawodny)

4.87 (217 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeden z najdelikatniejszych jakie jadłam, kremowy, rozpływający się w ustach, poezja !! Od razu nadmieniam, że ziemniaczków wcale nie czuć, gorąco polecam, bo zawsze się udaje :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 750 gramów zmielonego sera półtłustego (dałam ten z Lidla)
    250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
    280 gramów cukru
    2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
    6 jaj
    150 gramów stopionego, schłodzonego masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.87 (217 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z ziemniakami (niezawodny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, z białek ubijamy sztywną pianę. Masę żółtkową przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopiony, schłodzony tłuszcz i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ucieramy blenderem do dokładnego połączenia składników. Następnie do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

    Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach, a potem jeszcze około 35 - 40 w 160 stopniach. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika po wyłączeniu przez około 30 minut, potem uchylamy lekko, zostawiamy w tej pozycji przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.

Porady

Do sernika możemy dodać skórkę pomarańczową lub sparzone rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Twaróg Ziemniaki Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

biszkopt niezawodny 1

To może cię zainteresować