Sernik z wiśniami i krówkową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki połączyć, dodać masło i rozetrzeć w dłoniach. Dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dłonią rozłożyć ciasto w formie.
2.Twaróg dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodać miękkie masło, ser, budyń, śmietankę. Na koniec dodać ubite z solą i cukrem białka. Delikatnie wymieszać łyżką.
3.Na przygotowane ciasto zetrzeć na tartce czekoladę i rozsypać osuszone ręcznikiem kuchennym wiśnie. Wyłożyć i wyrównać masę serową.
4.Ciasto wstawić do piekarnika z temp. 180 *C na 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 165*C na ok 45 min. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
5.Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Masę krówkową wyłożyć do miseczki i rozgrzać, dodać żelatynę, wymieszać i polać zimne ciasto. Posypać wiórkami.
Komentarze