Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie z kompotem podgrzewamy w rondelku. Wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy
z 4 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do miseczki o średnicy mniejszej niż tortownica. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
2.Tortownicę (śr. 26 cm) wykładamy folią spożywczą. Masło roztapiamy, studzimy. Herbatniki drobno kruszymy, mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy.
3.Twaróg dwukrotnie mielimy. Resztę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Kremówkę ubijamy z 1/2 cukru pudru. Do twarogu wsypujemy resztę cukru pudru i mieszając, stopniowo dodajemy żelatynę i ubitą śmietanę.
Komentarze