Sernik z truskawkowym budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
Tortownicę o średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
2.Przygotować budyń owocowy (w moim przypadku truskawkowy). Truskawki umyć i osuszyć, zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z cukrem. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
3.Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
4.Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń (dobrze wymieszać do połączenia składników).
5.Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i rozprowadzić widelcem. Górę ciasta posypać kruszonką.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 20 min. w temperaturze 180°C.(Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową, np. po 1 godz. pieczenia.
Porady
Budyń owocowy można wykonywać nie tylko z truskawek ale też z innych letnich owoców
Komentarze