Sernik w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę (śr. 21 cm) smarujemy miękkim masłem. Wylepiamy ciastem, zostawiając 5-centymetrowy brzeg, i także smarujemy masłem.
2.Twaróg, mleko, cukier, sok z cytryny, oba olejki oraz jajka miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Chałwę kroimy
w kawałki i z czekoladą dodajemy do masy, mieszamy. Wlewamy do tortownicy. Brzegi ciasta wykładamy na masę i lekko dociskamy. Posypujemy chałwą i płatkami migdałów.
3.Pieczemy ok. godziny w 180 °C. Studzimy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
Do przygotowania masy serowej zamiast słodzonego mleka skondensowanego możemy użyć niesłodzonego.
Komentarze