Sernik w biszkopcie z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopni przez ok. 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Sernik: Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, wbijając kolejno całe jajka. Po tym czasie miksując na wolnych obrotach dodawać partiami ser, budyń z mąka ziemniaczaną oraz ekstrakt. Dokładnie wymieszać składniki. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez ok. 50 minut do zrumienienia. Sernik całkowicie wystudzić.
3.Krem orzechowy: Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, gdy zawrze wlać roztwór i cały czas mieszając gotować ok. 1 minuty. Po tym czasie wsypać orzechy, gotować, aż masa zgęstnieje od 3 do 5 minut. Przykryć folią i ostudzić. Zimną masę utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodać ekstrakt.
4.Przełożenie:
Jedną część biszkoptu posmarować 1/3 kremu orzechowego, nałożyć na niego sernik. Ponownie rozsmarować 1/3 kremu orzechowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać łyżką ciemnego kakao. Włożyć do chłodnego miejsca na całą noc.
Komentarze