Sernik w biszkopcie z masą orzechową

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Delikatny orzechowy krem w smakowitym połączeniu z sernikiem i waniliowym biszkoptem.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego

    Sernik:
    1kg białego sera (może być z wiaderka)
    150g masła
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
    4 jajka

    Krem orzechowy:
    250g orzechów włoskich zmielonych
    500ml mleka
    4 łyżki mąki krupczatki lub 2 mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    150g masła

    Dodatkowo:
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Biszkopty

Sernik w biszkopcie z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopni przez ok. 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Sernik: Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, wbijając kolejno całe jajka. Po tym czasie miksując na wolnych obrotach dodawać partiami ser, budyń z mąka ziemniaczaną oraz ekstrakt. Dokładnie wymieszać składniki. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez ok. 50 minut do zrumienienia. Sernik całkowicie wystudzić.
  • 3. Krem orzechowy: Z mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, gdy zawrze wlać roztwór i cały czas mieszając gotować ok. 1 minuty. Po tym czasie wsypać orzechy, gotować, aż masa zgęstnieje od 3 do 5 minut. Przykryć folią i ostudzić. Zimną masę utrzeć z masłem, pod koniec ucierania dodać ekstrakt.
  • 4. Przełożenie:
    Jedną część biszkoptu posmarować 1/3 kremu orzechowego, nałożyć na niego sernik. Ponownie rozsmarować 1/3 kremu orzechowego, przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać łyżką ciemnego kakao. Włożyć do chłodnego miejsca na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować