Sernik na zimno w 4 kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek mieszamy z żółtkami. Białka ubijamy, dodajemy do masy serowej, mieszamy. Dzielimy na 2 części.
2.Jedną galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Galaretkę i żelatynę powoli wlewamy do 1/2 masy serowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy o śr. ok. 25 cm.
3.Zieloną galaretkę rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę serową. Wstawiamy do lodówki.
4.Żółtą galaretkę przygotowujemy tak jak czerwoną. Studzimy i dodajemy z rozpuszczoną resztą żelatyny do pozostałej masy serowej. Wykładamy na zieloną galaretkę.
5.Na wierzch wylewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu czerwoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze