Sernik z kajmakiem, orzechami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,cukier puder,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito,dodać jajko,pokrojone na kawałki masło,mleko i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na połowę i każdą z nich cienko rozwałkować na placek.
Jeden placek przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Białka ubić z cukrem najpierw przez 5 minut w kąpieli wodnej(nad garnkiem z parującą wodą),potem naczynie z piana zdjąć z pary i ubijać dalej-na sztywno na końcu wymieszać z kokosem
Masą kokosową posmarować placek w blaszce,przykryć drugim plackiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut.
Odstawić do przestudzenia;
3.Żółtka,cukier puder,cukier waniliowy i mąkę zmiksować z 1szklanką mleka.
Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową,ugotować budyń.
Cały czas trzymając budyń na ogniu,dodać pokrojone na kawałki masło.połamaną czekoladę i zmielony ser i cały czas mieszając doprowadzić do połączenia składników na jednolitą masę.
Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto.
4.Czekoladę i masę kajmakową rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać posiekane orzechy i wymieszać.Przestudzić.
Polewą udekorować górę ciasta.
Komentarze