Sernik tęczowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki (każdą osobno) rozpuścić w połowie sugerowanej na opakowaniu ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dalej ubijając dodawać po łyżce serek. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masą serową.
3.Formę do babki o falistych bokach ( o śr.20 cm) natłuścić stopionym masłem, wyłożyć folią spożywczą. Winogrona umyć, (jeśli są pestki usunąć). Pozostałe owoce obrać, pokroić w kostkę.
4.Na dno formy wyłożyć 1/3 masy serowej wymieszanej z borówkami. Włożyć na chwilę do zamrażarki i wylać galaretkę agrestową. Gdy galaretka zastygnie wylać połowę masy serowej wymieszanej z winogronami. Gdy lekko stężeje zalać galaretką brzoskwiniową. Ponownie schłodzić, wyłożyć resztę masy serowej z pozostałymi owocami i wylać galaretkę truskawkową.
5.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc. Następnie foremkę z sernikiem odwrócić, przełożyć na talerzyk i zdjąć folię. Dowolnie udekorować.
Porady
Sernik też można przygotować w okrągłej tradycyjnej formie dając na spód, np.biszkopty.
Komentarze