Sernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto:
Margarynę stopić,ostudzić.Biała oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno,ubijając utrwalić cukrem,następnie dodać żółtka,ubić.Wymieszać dokładnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.Na końcu miksujemy z ostudzoną margaryną.Dzielimy ciasto na 2 części.Do1 części ciasta dajemy kakao,dokładnie mieszamy,a do 2 części ciasta dodajemy kisiel i również dokładnie mieszamy.Ciato pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30 min., każde osobno na przygotowanych wcześniej blachach.Studzimy.W plackach wycinamy literatką otwory.
Ser:
Masło ucieramy z cukrem,następnie dodajemy żółtka,ciągle ucierając dodajemy po łyżce sera.Do sera dodajemy budyń w proszku,zapach,skórkę z cytryny,żurawinę i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem.Ser dzielimy na 2 części.
Składanie placka:
Na spód przygotowanej wcześniej blachy dajemy ciemne ciasto ,w powstałe otwory dajemy kółka z różowego ciasta.Rozsmarowujemy 1 część masy serowej.Na ser dajemy różowe ciasto i w otwory wkładamy ciemne kółka.Wykładamy 2 część sera ,równo rozprowadzamy.Sernik pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do ok.180 stopni przez ok.50-60 min.Ciasto wyjmujemy z formy gdy ser dobrze przestygnie.Gotowy placek dowolnie dekorujemy różowym lukrem i cukrową posypką.
Komentarze