Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Orzeźwiający i delikatny sernik nie tylko dla osób na diecie!Niesamowicie pachnie pomarańczami!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    ( blacha 20-22)
    BISZKOPT:
    - jajka - 4 szt
    - mąka pszenna - 4 łyżki
    - kakao - 1 łyżka
    - cukier - 4 łyżki
    MASA :
    - twaróg - 500 g
    - galaretka pomarańczowa - 2 op
    - śmietana 30% - 250 ml
    - sok cytrynowy - 1 łyżka
    - cukier puder - 3 łyżki
    - cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
    DODATKOWO :
    - galaretka pomarańczowa - 2 op
    - pomarańcze - 2 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Zimne białka oddzielamy od żółtek

    ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

    Ubijamy je na sztywną pianę .

    Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

    Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

    Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

    ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

    Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

    Boków NICZYM nie smarujemy.

    Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

    Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

    ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    MASA:

    Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.

    Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.

    Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.

    Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

    CAŁOŚĆ:

    Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.

    Odstawiamy do tężenia.

    Owoce obieramy , kroimy w plastry i układamy na masie serowej.

    Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować