Sernik pod biszkoptem

4.95 (153 ocen)

  • 30 min

Miękki biszkopt pieczony razem z puszystym sernikiem, a to wszystko wieńczy aksamitna pianka śmietanowa!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego w wiaderku
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła extra
    Olejek zapachowy pomarańczowy

    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka o smaku pomarańczowym
Wystaw ocenę:

4.95 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik pod biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem i olejek. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej, ubite na sztywno białka. Gotową masę przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Biszkopt przełożyć na masę serową, wyrównać. Piec ok. 50 – 60 minut w 180stopniach do zrumienienia ciasta oraz do suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zimne ciasto obrócić tak, aby biszkopt znalazł się pod spodem.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować