1 kg sera (może być w wiaderku)
150 g. cukru
3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
4 jajka
150 ml. kwaśnej śmietany
cukier lub aromat waniliowy
100 g. białej czekolady
100 g. mlecznej czekolady
100 g. gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki
Sernik potrójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem.
Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut.
Masa serowa
Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy.
Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle miksując na jednolitą masę.
Masę serową podzielić na 3 równe części.
Kolejną czynnością będzie roztapianie kolejno czekolad i łączenie z masą.
Najbezpieczniej roztapiać czekoladę jedną po drugiej tworząc kolejne warstwy, gdyż roztapianie wszystkich w tym samym czasie może spowodować, iż zdążą zastygnąć zanim połączą się z serem.
Pierwsza warstwa to biała czekolada, którą po roztopieniu z dodatkiem 1 łyżki słodkiej śmietanki (lekko przestygniętą) łączymy z jedną porcją masy i rozprowadzamy równo na podpieczonym spodzie.
Drugą warstwę przygotować podobnie tylko z czekoladą mleczną, i delikatnie łyżką wyłożyć i rozprowadzić na warstwie białej.
Trzecią warstwę łączymy z gorzką czekoladą ( do roztopienia do dajemy 2 łyżki śmietanki) i rozprowadzamy łyżką jako następne piętro.
Tak przygotowany sernik pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i zostawiamy w piecu na 1 godzinę.
Mój sernik z wierzchu dodatkowo pokryty jest galaretką połączoną z serkiem Danio o smaku Straciatella.
Komentarze