Sernik smażony/gotowany chodził za mną od dawna, ale myślałam o pieczonym… Ale że nadeszło lato i znalazłam przepis na sernik bez pieczenia, na herbatnikach, z miłą chęcią przystąpiłam do działania. Efekt rewelacyjny!
Sernik smażony/gotowany bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser, masło, cukier i jajka wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Budyń rozpuszczamy w mleku, dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy, aż masa zgęstnieje. Formę (13×22) wykładamy 1/3 herbatników. Wylewamy połowę masy, układamy drugą warstwę herbatników, wylewamy resztę masy. Wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami czekoladowymi. Studzimy i wstawiamy do lodówki ma parę godzin.
Oczywiście można zrezygnować z układania herbatników w środku. Aby przygotować w większej formie należy podwoić składniki.
Komentarze