Na ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
20 dag margaryny
3 jajka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
15 dag rodzynek
Sernik smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników podanych na ciasto zarabiamy ciasto kruche i pieczemy 3 placki w kwadratowej blaszce 25-30 cm. Ser ucieramy z cukrem i jajkami. W garnku rozpuszczamy margarynę i na gorący tłuszcz wykładamy ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodajemy suche budynie i rodzynki. Masę ciągle mieszamy aż zacznie odchodzić od brzegów. Dzielimy ją na 3 części i przekładamy kruche placki: ciasto - ser-ciasto-ser-ciasto ser. Wierzch polewamy polewą lub galaretką.
Porady
Ciasto najlepiej zostawić do następnego dnia, będzie się wtedy lepiej kroiło
Komentarze