Sernik na zimno z porzeczkoagrestem i jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Sernik na zimno z dominującym ostatnio w mojej kuchni, porzeczkoagrestem i odrobiną jagód, dla przełamania kwaśności pierwszego owocu i uzyskania lepszego koloru :)

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na spód:

    200 g maślanych herbatników
    80 g masła

    Składniki na masę:

    850 g twarogu (z wiaderka)
    1,5 łyżki soku z limonki
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    200 g cukru
    2,5 łyżki żelatyny
    250 - 300 g porzeczkoagrestu
    50-100 g jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z porzeczkoagrestem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić, odstawić. Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć (ja to robię za pomocą wałka kuchennego), dodać przygotowane wcześniej roztopione masło i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasteczka i włożyć do lodówki.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić. Ser zmiksować z sokiem z cytryny, jogurtem i cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając miksowania.
  • 3. Odszypułkowany porzeczkoagrest i jagody rozdrobnić blenderem.
  • 4. Masę serowa podzielić na dwie części - mniejszą i większą (1/3 i 2/3). Do większej części dodać zmiksowane wcześniej owoce, wymieszać.
  • 5. Na spód tortownicy najpierw wylać jasną masę, następnie owocową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jagody Owoce Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik na zimno z jagodami i mango

To może cię zainteresować