Składniki na warstwę karmelową:
400g masy kajmakowej z puszki
80g orzeszków ziemnych solonych
Składniki na sernik:
0,5 kg sera mielonego lub ser z wiaderka na sernik
250 ml śmietany kremówki 30%
100 g białej czekolady
0,5 szkl. cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: ok.60 g gorzkiej czekolady do posypania
Sernik na zimno z orzeszkami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Herbatniki zmiksować w blenderze na okruszki lub włożyć w woreczek i pokruszyć wałkiem.
2. Masło rozpuścić i wlać do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o wym. 20-22cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Uklepać ręką, tak żeby zachodziło troszkę na boki (ok.1cm). Wstawić na 15 min. do lodówki.
3. Następnie wylać karmel z puszki. Rada: Aby karmel dobrze się rozsmarowywał należy włożyć puszkę na 15 min. do gorącej wody. Na rozsmarowany karmel wrzucić orzeszki. Wstawić ponownie do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. wody. Zostawić do ostudzenia.
4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ser powinnien mieć temp.pokojową - połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Do masy serowej dodać po trochu ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Na końcu wlać ostudzoną a najlepiej lekko już tężejącą się żelatynę. Wymieszać i wylać masę na warstwę karmelu z orzeszkami.
5. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować startą na tarce czekoladą.
Porady
Ciasto najlepiej będzie smakować jak całą noc postoi w lodówce, wtedy herbatniki zmiękną i będą kruche.
Komentarze