Wyśmienity sernik na jesień dla wielbicieli gruszek.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg sera białego w wiaderku
0,5 l śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki miodu
2 galaretki cytrynowe
1 kg gruszek
2 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do dekoracji
Sernik na zimno z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i prażymy do momentu, aż lekko się rozpadną. Następnie studzimy. Przygotowujemy galaretki w połowie ilości wody. Wlewamy do gruszek i zostawiamy do przestygnięcia.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy miód i ser biały. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do masy serowej. Blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm wykładamy folią spożywczą. Na spód kładziemy biszkopty. Następnie wylewamy połowę masy serowej. Na ser kładziemy gruszki, a następnie drugą warstwę biszkoptów i resztę masy serowej. Całość posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze