Jako że okres dyniowy nadal trwa, proponuje pyszny sernik z dynią.
30 min
Składniki:
Składniki:
( 12 porcji)
600 g obranej dyni
sok z cytryny
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka żelatyny
Masa serowa:
550 g sera półtłustego dwukrotnie mielonego
2 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy ( Jogo)
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1/2 szklanki cukru pudru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
1 czubata łyżka żelatyny
Sernik na zimno z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie pokroić w kostkę, zalać 1 łyżką wody i rozpróżyć pod przykryciem a następnie dodać cukier i sok z cytryny i razem zagotować do rozpuszczenia cukru.
Zmiksować na gładki mus.
Żelatynę namoczyć w wodzie (2 łyżki) a następnie rozpuścić i połączyć z masą dyniową.
Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Oba sery wymieszać ze sobą.
Ser półtłusty mielimy tylko dwa razy aby czuć było strukturę sera wtedy sernik ma bardziej wyrazisty smak.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.
Sery wymieszać z ubita śmietaną oraz sokiem z cytryny.
Żelatynę jak do dyni namoczyć, rozpuścić i wlać do sera.
Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 22 cm.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Po stężeniu masy serowej wylać do tortownicy mus z dyni.
Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego.
Porady
Można sernik polać jeszcze sokiem owocowym ale i bez tego jest pyszny.
Komentarze