Sernik na zimno z ciepłymi lodami i galaretką

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czy pamiętacie ciepłe lody w wafelku oblane czekoladą ? Uwielbiam je do tej pory! Jednak coraz ciężej je dostać. W Lidlu do kupienia są jednak małe ciepłe lody na okrągłym wafelku. Lody te posłużyły mi do przygotowania sernika na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki (forma 24x28 cm lub podobna):
    1 opakowanie kakaowych herbatników
    1 duże opakowanie ciepłych lodów
    400 g serka homogenizowanego
    150 g serka mascarpone
    1 cytrynowa galaretka
    2 łyżki żelatyny
    3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
    1 opakowanie śmietan-fixu
    200 ml śmietanki 36%
    2 galaretki pomarańczowe/ cytrynowe na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z ciepłymi lodami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki układamy na spodzie naczynia. Galaretkę cytrynową, żelatynę i 3 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
    Ser mieszamy z serkiem mascarpone, śmietaną, tężejącą galaretką i śmietan-fixem. Masę przelewamy na herbatniki, a następnie ostrożnie wciskamy w nią ciepłe lody. Wkładamy do lodówki.
  • 2. Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Formę ze stężałym ciastem wyciągamy z lodówki i wylewamy na nią tężejącą galaretkę. Formę ponownie wstawiamy do lodówki.

Porady

Ciasto możecie przygotować również na biszkopcie z 4 jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować