sernik na zimno z brzoskwiniami

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Sernik jest pyszny, winny, nie za słodki i mocno brzoskwiniowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • tortownica 24 cm:
    700 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
    180 - 200 gramów cukru pudru
    3 - 4 łyżki soku z cytryny
    4 - 5 łyżek zalewy brzoskwiniowej
    2 łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
    300 gramów śmietany kremówki 30%
    2 puszki brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
    około 130 gramów okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
    Twaróg utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.
    Śmietankę ubić na pół sztywno, połączyć z masą serową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.
    Brzoskwinie odcedzić z zalewy. Zawartość jednej puszki pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, delikatnie rozprowadzić na nich masę serową, wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce.
    Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra wody.
    Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Porady

Do sernika możemy również dodać ananasy lub inne ulubione owoce, również te z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować