Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Twaróg utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.
Śmietankę ubić na pół sztywno, połączyć z masą serową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.
Brzoskwinie odcedzić z zalewy. Zawartość jednej puszki pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, delikatnie rozprowadzić na nich masę serową, wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra wody.
Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Porady
Do sernika możemy również dodać ananasy lub inne ulubione owoce, również te z kompotu.
Komentarze